Blandat om smycken

Smycken – en personlig dekoration

Smycken har prytt oss sedan urminnes tider och redan på stenåldern prydde vi oss med bärnsten, tänder ben och blommor. Smycken har med tiden använts i syfte för att uppvisa status inom adliga och kungliga familjer, framhäva skönhet och även fungera som symboler i traditionella dräkter. Inom modet har smycken fått en stor betydelse som accessoarer i många modeller, storlekar och material.

Material och användningsområden

Smycken kan vara bestå av plast, trä, metaller, läder keramik samt mycket andra varianter av oädla material. De kan även vara skapade av exklusiva material som guld och silver med ädelstenar. I vårt Svenska kungahus har smycken haft och har en stor betydelse. De svenska kronjuvelerna har prytt många kungafamiljer genom tiderna. I vårt kungahus har de exklusiva

vackra kungliga tiarorna haft en stor betydelse inom festligheter som kungabröllop, Nobelfirandet eller andra stora tillställningar. Tiarorna och diademen består av stora mängder diamanter i varierande karat och storlekar. Tiaror som utsmyckning och huvudbonad uppkom i början av 1800-talet. Många välkända designers kan specialisera sig på smycken, men även kläder eller parfym samt smink och andra produkter. Ett mycket välkänt designermärke är bland annat Ralph Lauren som även tillverkar exklusiva smycken. Vill man unna sig smycken och en riktigt fräsch väldoft från samma designer, ska man köpa en Ralph Lauren parfym av högsta kvalitet. Billigare typer av smycken kallas ofta för bijouterier, men många mer exklusiva märken idag, som Snö Of Sweden eller Edblad, har bättre och mer hållbara material i till exempel rostfritt stål, guldförgyllning och strass.

Smycken kan även tillverkas i guld eller silver i form av ringar, halsband, armband eller örhängen. En del smycken kan ha ädelstenar eller så kallade halvädelstenar eller kristaller. Ett av de viktigaste smyckena i våra liv är förlovningsringen och vigselringen. I alla tider har dessa ringar haft en stor betydelse för att vara en symbol för den äkta kärleken. När vi gifter oss utbyter vi ringar som tecken på kärlek och att man ingår äktenskap.

Andra typer av smycken

I vårt moderna samhälle smyckar vi oss på många olika sätt. En vanlig håltagning i öronsnibbarna har funnits sedan lång tid tillbaka, men idag ser vi även mycket piercingar på många olika kroppsdelar. Piercingsmycken består alltid av kirurgisk stål för att undvika kontaktallergier. Många butiker säljer allt från navelpiercingsmycken, till smycken för näsan eller andra kroppsdelar. I afrikanska stammar använder man mycket färgglada smycken. Något som kallas för Afroart startade år 1967 och har sedan dess spridit sig från Afrika till Asien och Latinamerika. Afroart är även en hel kultur inom design med inredning och kläder, men smyckena är stora, färgglada och vackra.

Smycken finns både för män och kvinnor och en del smycken passar bägge könen. I takt med dagens mode blir det allt mer trendigt även för män att bära mer smycken. Kvinnors smycken har genom tiderna ofta varit uppseendeväckande och glamorösa. Ser man tillbaka på antika Egypten hade dock kungligheter som faraoner stora guldsmycken för att uppvisa status och rikedom. Smycken kommer att fortsätta pryda oss genom tiderna och fördelen med smycken är deras oändliga valmöjligheter och variation.

bard