Blandat om smycken

Smycken – bara en dekoration?

Ett smycke är någon form av dekoration som bärs på kroppen eller på kläderna, såsom armband, halsband, örhängen, ringar, broscher o.s.v. Att utsmycka sig på detta sätt är inget nytt fenomen, arkeologer har hittat pärlsmycken tillverkade av nätsnäcka så gamla som 100 000 år. Smycken kan dessutom vara ett sätt att visa kulturtillhörighet, och används också som statussymbol inom en viss kultur – både på grund av smyckets värde och på grund av dess symbolik. För att få veta mer om smyckets historia kan ni besöka Nordiska museet och läsa mer!

Förutom olika utformning förekommer också smycken i många olika material. Ädelstenar och halvädelstenar, pärlor, ädelmetaller och snäckor är vanligt förekommande, men nu för tiden finns smycken i alla tänkbara material och stilar. Smycken kan också vara ett artistiskt uttryckssätt eller användas som olika former av statement.

Smycken är för många också ett viktigt sätt att visa sin stil på eller att följa ett mode, att på något sätt uttrycka sig och sin personlighet. Det kan också handla om att visa samhörighet, som religiösa eller etniska symboler, och vi har dessutom fortfarande en del smycken som har ett stort symbolvärde, vilket till exempel kan vara kungakronorna eller en vigselring.

För många har smycken såklart också ett mer personligt värde. Det kan till exempel vara en gåva som visar kärlek eller vänskap, något som ärvts och är ett minne av en släkting eller vän, eller något vi fått vid ett speciellt tillfälle i vårt liv såsom dop, födelsedag, bröllop o.s.v.

Även om smyckets främsta uppgift nu för tiden är att just utsmycka kroppen, finns det fortfarande en del smycken som i sig fyller en funktion. Exempel på detta är klockor och broscher eller spännen som håller något klädesplagg på plats. Men även om dessa först och främst just fyller sin primära funktion, är det likväl ett sätt att uttrycka sig, något som för många är minst lika viktigt som att hålla koll på tiden eller hålla ihop koftan.

Många väljer att smycka sig med traditionella smycken, smycken som inte direkt följer något speciellt mode utan på något sätt alltid går att kombinera med rådande mode. Det finns också många märken som tagit fasta på att det finns många som vill ha möjlighet att förändra och förnya sig, såsom t.ex. märket Pandora, smycken där man kan kombinera och ändra sina smycken bara genom att byta eller lägga till berlocker.

Den senaste tiden har också intresset för att göra egna smycken ökat. Det görs smycken av alla möjliga material: av återvunnen plats, av metaller, av papper eller av naturliga material som t.ex. torkade blommor. I slutändan återstår dock det viktigaste: var och en väljer själv vad hen vill bära, och vad hen på det sättet vill uttrycka eller säga till omvärlden.

bard