Blandat om smycken

Så får du råd med äkta smycken

[b]Att köpa äkta smycken i dyrbar, hållbar kvalitet är en njutningsfylld och härlig hobby. Smakar det så kostar det dock. Så hur ska du få råd? Att börja spara regelbundet är A och O – så här kommer du igång med en fungerande sparstrategi![/b]

Har du tänkt på att de flesta smycken som du hittar ute i butik egentligen inte är smycken? Istället är det oftast bijouterier du köper, d.v.s. inte äkta smycken, utan smycken av billigare och oädla material. Inget fel med det i sig, men drömmer du om att framöver lägga tassarna på en ljuvligt gnistrande smaragdring eller ett rubinarmband är det hög tid att du börjar spara. Nu. Helst redan igår.

Börja med att komma igång med ett isk konto så säkerställer du att dina pengar ligger i den just nu skattemässigt mest fördelaktiga lösningen. Ett ISK-konto kan du öppna antingen online eller direkt på din bank om du vill. Är du osäker kan du först boka in ett möte din bankman eller bankkvinna och prata igenom villkor (och kostnader!).

Allra smidigast kommer du så klart igång på nätet. Leta upp någon av alla onlineaktörer och mer digitalt orienterade banker som redan finns här i Norden, sedan är det bara att registrera dig, signera med bank-ID och börja spara. Själva kontot är främst en formalitet – det viktigaste, och också det svåraste för många, brukar istället vara att lyckas hitta en regelbundenhet i sitt sparande. Hemligheten ligger i att inte lyssna på och jämföra sig med andra.

Titta på din egen ekonomi. Hur ser dina intäkter och kostnader ut varje månad? Har du inte redan koll så är ett tips att skaffa Tink som synkar och följer dina bankkonton och alltid ger dig realtidskoll på läget. När du har fått en översyn ska du sedan sätta en lämplig summa som du kan avvara varje månad för sparande och investeringar.

Var realistisk när du bestämmer det här beloppet! Det är bättre att du börjar i liten skala än att du sätter undan belopp som du sedan blir tvungen att ta ut igen för att ekonomin inte går ihop i slutet av månaden.

Nu när du vet vilken summa du har att förfoga över börjar det roliga! Det är nu du ska scanna börsen, läsa aktieindexen och följa hur det går för de bolag du intresserar dig för. Det finns inga riskfria investeringar så tänk på investeringshorisonten, d.v.s. hur lång tid kan du tänka dig att vara utan pengarna till förmån för en potentiellt högre avkastning. Vill du inte direktinvestera i enskilda aktier kan en aktiefond eller indexfond vara ett trevligt nybörjaralternativ också.

Kom ihåg att ha tålamod och spara regelbundet så kommer du snart att se resultat. Vem vet, kanske blir det ett lyxigt besök på anrika smyckeshuset Tiffany’s New York innan du vet ordet av? Tills dess, håll hårt i plånboken och lycka till med ditt sparande!

bard