Oändliga möjligheter

Smycken och deras funktioner

Klockan är ett smycke som funnits på våra armar eller i bröstfickan sedan långt tillbaka i tiden. Främst på 1800-talet var fickuret väldigt populär som mansaccessoar och förmedlade makt och status. När de sen närmade sig början av 1900- talet blev armbandsuret mer populärt och tog över efter fickuret, det var ju betydligt enklare att sätta fast klockan på armen och bara titta ner på sin arm för att kolla hur mycket klockan var istället för att behöva plocka upp den ur fickan hela tiden. Efterhand har klockan fått fler finesser och kunnat visa fler detaljer som t.ex datum. Men även om det främst handlar om funktionen hos klockan så har designen tagit en större plats och klockorna går idag att hitta i alla möjliga modeller.

Det finns allt från enklare design till mer avancerade med en massa bling. De enklare modellerna består ofta av ett enkelt band i läder eller tyg, med endast siffror och visare, medans den mer avancerade designen innefattar allt från guldlänkar, eller läderarmband och en massa diamanter eller andra stenar som pryder själva klockan. Nu kan man ofta se att det dessutom lagts till en massa armband som komplement till klockans design. Så när du väljer klocka kan du även välja spegla dig personlighet i den, och styra lite efter eget tycke och smak.

Andra funktioner ett smycke kan ha

Om man ska välja att se det som en funktion är väl upp till var och en, men att beskriva det som en funktion är väl det som anses mest lämpat. Och då har vi tagit oss längre tillbaka i tiden.

Tillbaka till när det oftast bara var rika människor och kungligheter som bar på smycken eftersom smycken förr i tiden symboliserade vilken status man hade. Ju mer smycken du bar på och ju fler ädelstenar och äkta guld smyckena var beklädda med, desto rikare och mer makt visade du dig ha.

Religioner och sekter

Inom olika religioner och sekter kan människor använda sig av olika smycken som visar olika symboler för vilken deras religion är. Kollar man på kristendomen så är det korset som är symbolen, och korset symboliserar uppståndelse och evigt liv. Ofta bärs korset i en länk runt halsen men efter att korset blev en trendsymbol kunde man se det som andra smycken också som t.ex örhängen och piercingsmycken. Judendomens symbol är den sammanflätade Davidsstjärnan vars tre sidor på trianglarna symbolisera de tre gudarna. Detta är bara två av alla symboler som visar vilka religioner eller sekter en människa kan tillhöra.

bard