Blandat om smycken

För- och nackdelar med att köpa dyra smycken

Smycken finns att köpa i alla prisklasser och i nästan alla typer av butiker. Både klädbutiker och den centrala matbutiken säljer vanligtvis smycken. Om det finns smycken i matbutiken är de ofta billiga och har en kortare hållbarhet, detta kan även gälla smycken som kan köpas på de billigare stora klädkedjorna. Även dyra smycken finns det gott om för den som går till de lite mer exklusiva butikerna och gränsen för hur mycket prislappen kan hamna på för smyckena där är nästan obefintlig.

Att välja prisklass för smycken

Vilka smycken du väljer att köpa beror såklart på hur mycket pengar du har men det kan även styras av en hel del andra faktorer. Dessa faktorer kan vara till exempel vid vilket tillfälle du tänkt bära smycket eller om du tänkt att ge bort det i present.

Hållbarheten skiljer sig

Anledningen till att smyckena varierar mycket vad gäller priser beror på vilket material de är tillverkade i. De billigare smyckena är ofta gjorda i billigare material som efter en kort tid kan tappa färg och ärga. Att köpa dessa smycken behöver ändå inte uteslutas om de ändå bara är tänka att användas för en kortare tid, kanske används ett smycke under ett enstaka tillfälle och då spelar det egentligen ingen roll om det inte har någon lång hållbarhet. Om du däremot har tänkt att köpa ett smycke som du önskar ha som en mer vardaglig accessoar bör du satsa på något smycke i de högre prisklasserna. I de högra prisklasserna är smyckena vanligtvis gjorda i dyrare material som är mer slittåliga.

När du ska köpa ett smycke för att ge bort

När du ska köpa ett smycke för att ge bort i present bör du satsa på ett smycke i silver eller guld. Dessa material är hållbara och går med hjälp av lite omtanke att ha i många år, i vissa fall kan smycken i guld till och med hålla i flera generationer. För att smycken ska hålla i flera generationer behöver de dock tas om hand. Du kan ta hand om dina guld- eller silversmycken genom att köpa speciella medel i smyckesbutiker eller genom att själv blanda ihop en rengöring för dem hemma.

Att välja smycken till barn

Till riktigt små barn bör smycken av äkta silver eller guld väljas eftersom att dessa aldrig innehåller nickel. Barn kan vara allergiska mot nickel och därför bör man inte riskera att sätta sådana smycken på barn. En online-butik som säljer smycken för barn är kidsbrandstore.se. När du köper smycken till ditt barn måste du vara noga med att kolla på produktbeskrivningen för att vara säker på att de inte innehåller nickel. Dock är det inte vanligt i Sverige med nickel i smycken oavsett prisklass, men se till att vara på den säkra sidan och låt inte enbart priset avgöra.

bard