Blandat om smycken

Smycken för bebisar

En liten bebis väntas snart och du vill köpa en present, men vill ha något mer unikt än en babyfilt, skallra och ett kramdjur. Då kan du köpa ett halsband till bebisen. Låter det tokigt? Kanske tänker du att bebisar brukar väl inte ha halsband? Jodå, det finns halsband som av olika anledningar passar just för bebisar, här är några av dem:

Amningshalsband

Om du vill uppvakta mamman med en present när du är bjuden på baby shower kan du köpa ett halsband hon kan ha på sig när hon ammar eller matar bebisen. Det blir en present till dem båda, mamma och barn tillsammans. Varför ska man då ha ett amningshalsband? Jo, många bebisar gillar att pilla med något när de äter. Om de själva får bestämma nyper de gärna i mammans lediga bröst eller drar sönder halsringningen på hennes tröja. Ett amningshalsband är ett halsband mamman har på sig, som barnet kan pilla på. Det är långt, så att bebisen ska nå det, och längst ner hänger något pill-vänligt, till exempel en enkel form i naturgummi eller silikon eller stora kulor i trä, ibland med garn virkat runt dem. Halsbandet fungerar också när bebisen blir lite större och sitter i knät. Då blir halsbandet något att pyssla och leka med. Amningshalsbandet bör vara av giftfria material eftersom bebisen gärna tuggar på det. Av säkerhetsskäl bör dekorationerna vara så pass stora att de inte går att sätta i halsen.

Bärnstenshalsband

Kanske har du sett att en del bebisar och småbarn har halsband i bärnsten? Det är inte bara för att det ser fint ut, utan bärnsten används traditionellt för att lindra tandvärk, till exempel vid tandsprickning (när de första tänderna kommer fram). Tanken är att bärnsten utsöndrar ett ämne som fungerar smärtlindrande för barnet. Det finns ingen forskning på att det skulle stämma, men många föräldrar vittnar om att halsbandet verkligen hjälper. Dessutom ser det fint ut. För att vara säkert för barnen att ha det på sig brukar det vara gjort med ett speciellt lås som öppnas automatiskt om barnet skulle fastna någonstans med halsbandet. Man knyter dessutom en knut mellan varje bärnsten, för att stenarna inte ska lossna ifall tråden skulle gå av. Då kan barnet heller inte råka svälja en sten.

Minneshalsband

Vid dop och namngivningsfester är det vanligt att ge ett smycke som minne av dagen, gärna i silver eller guld. Klassiker är till exempel en månadssten, ett guldhjärta med namnet ingraverat eller en berlock som betyder något för givaren och mottagaren. Vill man inte köpa ett nytt halsband kan man ge bort en gammal släktklenod eller ett halsband man själv hade som liten. Det kan betyda mer för mottagaren än ett nyköpt halsband.

bard