Blandat om smycken

Smycka dina ytterkläder

Om sommaren är det enkelt att smycka sig. Ett enkelt halsband, några armband och örhängen går lätt att kombinera med sommarens kläder. På vintern kan fina smycken verkligen lyfta vardagen lite extra, men samtidigt så kan det vara svårt att bära något som syns under alla kläder. Broscher är perfekta för att pigga upp vinterkläderna och har även en anrik historia.

Broschen är ett mångsidigt smycke

Fördelen med en brosch är att du kan placera den var du vill: på rockslaget, på bröstet eller längre ner på framsidan av plagget. Du kan också sätta broschen på en sjal för att hålla ihop den, eller kanske på en väska. Det är väldigt fint att dekorera en klassisk ullkappa från Hollies till exempel med en fin brosch. En kappa med stor pälskrage kan kombineras med en lite mindre brosch i form av en dekorerad nål som man sticker ner i tyget. Det ger ett fint litet blickfång till den stilrena kappan och ger outfiten ”det lilla extra”. En brosch kan vara tillverkad av ädla metaller såsom guld och silver eller av enklare metaller. En dyrbar brosch bör ha en extra säkerhetsmekanism så att den inte trillar av.

Ett smycke med lång historia

Att vi bär smycken så nära kroppen idag är faktiskt en ganska modern trend. Förr i tiden var det vanligt att man bar smyckena utanpå kläderna. Broscher har varit väldigt vanliga genom historien och de hade inte enbart en dekorativ funktion utan var ofta nödvändiga detaljer för att hålla ihop ett plagg såsom en mantel till exempel. En brosch som var vanlig på bronsåldern var fibulan och de var vanligen gjorda i brons och dekorerade med stenar av olika slag.

bard