Blandat om smycken

Lyckosmycken

Smycken som ger tur eller andra goda egenskaper till dem som bär dem har nog funnits i alla tider och kulturer. Även om många i dag inte skulle säga att de tror att ett armband kan förändra någonting, håller nog ändå de flesta med om att det kan hjälpa oss att fokusera på ett mål vi vill nå eller att vi själva kan ladda smycket med olika betydelser. När vi känner eller tittar på smycket påminns vi om det som smycket står för. På så sätt kan man ändå säga att ett lyckosmycke faktiskt fungerar.

Amuletter och symboler

En vanlig sorts smycken som sägs ge oss tur, skydd eller andra fördelar består av en kedja och en eller flera amuletter. Utöver de religiösa symbolerna är det klassiska halsbandet med ett ankare, ett hjärta och ett kors vanligt. Det står för tro, hopp och kärlek. Ett halsband med en fyrklöver sägs ge oss tur.

Folktro och skydd mot det onda ögat

Tron på det onda ögat, ett slags förbannelse, är en vidskepelse som spritts främst runt Medelhavsländerna. Genom att bära en skyddande amulett, utformad som ett blått öga, kan man inte skadas av förbannelsen. Smyckena finns att köpa även som ringar och som armband. I armbanden ser varje pärla ut som ett blått öga. De här smyckena säljs både i vanliga smyckesbutiker och i turistaffärer.

Stenar och kristaller med magisk kraft

Slipade stenar och kristaller blir vackra detaljer i smycken och för många som bär dem har de ingen djupare betydelse. Stenar och kristaller sägs dock ha olika inneboende krafter och genom att bära en viss sten kan man förstärka den egenskapen hos sig själv eller dra den till sig från sin omgivning. Vare sig det är sant eller inte kanske det hjälper en att bära en agat, som sägs ge både självförtroende och lugn, när man skriver högskoleprovet eller har uppkörning på trafikskolan.

Lyckopåsar med hemligt innehåll

Ett annan tyg av lyckosmycken är små lyckopåsar, ofta gjorda i läder eller tyg, som bärs i ett band runt halsen. Eftersom påsen är väldigt liten får man inte plats med något stort, utan det man bär med sig är ofta något som symboliserar det man vill ha eller behöver. En miniatyr av det man önskar sig eller helt enkelt ordet skrivet på en liten lapp passar bra i en lyckopåse. Man kan också lägga i lite hår eller päls från någon man älskar eller lägga i en sten som sägs dra till sig kärlek eller som helar sjukdomar.

Det finns färdiga lyckosmycken att köpa som sägs besitta den ena eller andra egenskapen, men det mest effektiva lyckosmycket är det som betyder något för en själv. Kanske får man ett halsband av sin mormor den första skoldagen och om det är en dag man har goda minnen ifrån kanske man senare kopplar ihop halsbandet med de känslorna och väljer att bära det de dagar man känner att man behöver lite extra stöd.

bard