Smyckenas betydelse

Smycken som bärs på huvudet

Smycken och hår kan vid en första tanke verka obesläktade men faktum är att dessa båda ting har haft en hel del gemensamt både nu och då. Smycken gjorda av hår har tillverkats under vissa tider, och människor har i alla tider burit peruker som skulle kunna klassificeras som smycken. Håret och huvudet har också prytts på olika sätt; med huvudbonader, tiaror och kronor. Här går vi igenom de vanligaste smyckena som bärs på huvudet och i håret.

Peruker

En peruk är en lös frisyr som är gjord av äkta människohår eller av syntetiskt hår och kan i det närmaste beskrivas som ett smycke. Idag bärs ofta peruker för att ge ett naturligt intryck och kompensera för förlorat hår, till exempel vid håravfall på grund av ålder eller av olika sjukdomar. Men på 1700-talet var peruken en viktig modeaccessoar som knappast kan ha uppfattats som naturlig. Kanske den snarare sågs som ett smycke.

Peruken var omåttligt populär bland överklassen på 1700-talet. Den skulle vara hög, vit, praktfull och invecklad. Ofta ingick alla möjliga utsmyckningar, såsom fjädrar, pärlor, miniatyrer och spetsar. Perukerna pudrades med mjöl för att ge den vita färgen. Den som vill återskapa en 1700-talsperuk idag kan använda hårspray samt olika hårsmycken och håraccessoarer, och på Beautystore finns mycket sådant att tillgå. Ett tips är att använda hårinlägg för att få upp volymen, exempelvis så kallade ”bumpits” som är en liten kudde avsedd för att nålas fast i håret. Med hjälp av flätor och ditnålade smycken kan man sedan få den rätta 1700-talskänslan.

Kronor

Enkrona är en form av krans som bärs på huvudet och ger bäraren en alldeles särskild uppmärksamhet av omgivningen eftersom den sticker ut från alla andra med sin prakt och särskilda placering. Det har genom alla tider varit en symbol för den yttersta makten och burits av härskare och kungar. I Europa har den under vissa tider även burits av andra vanliga personer, såsom adliga män och kvinnor. Det var så populärt att man till och med var tvungen att införa ett förbud mot att bära krona för vanliga borgare. Bärandet av krona var särskilt vanligt under medeltiden och lever kvar i form av dagens brudkrona.

Diadem

Ett diadem eller tiara är ett smycke som bärs i ett band runt huvudet och består vanligen av ett stelt band som följer huvudets form i en halvcirkel. Den kan också ha uppstickande spiror som bildar en liten krona i halvformation. Diademet kommer ursprungligen från Egypten då det bars av faraonerna som ett värdighetstecken. De var avsedda att likna kobror, dessa ormar som reser sig från marken. När antikens Egypten fick ett uppsving under det tidiga 1900-talet så blev diademet också mer populärt, och det var inte ovanligt att bära ett lågt sittande diadem av metall. På åttiotalet blev diademet populärt igen och kvinnliga kungligheter ses ofta bära dessa smycken som är översållade av vackra stenar under högtidliga tillställningar.

bard