Smyckenas betydelse

Smycken till mannen?

Smycken är inte bara till kvinnor. Historiskt har smycken varit en symbol för de högre stånden i samhället. De har visat sin status genom att bära guld och ädelstenar, och det var ofta männen i dessa ståndsmässigt högre familjer som utmärkte sig med dessa symboler.

De senaste decennierna har männen åter igen vågat bära smycken på allvar. Som man är det åter accepterat att bära halsband, armband, ringar och örhängen. Då menar jag inte bara fallossymboler eller de i Dalarna så populära referenserna till asatro i form av Tors hammare och dylikt. Många män vågar i dag smycka sig med mängder av symboler på sina armleder och runt halsen. Som kvinna kan det vara intressant att titta på smycken när du letar efter speciella presenter till dina manliga vänner.

Är din man eller dina killkompisar lite mer försiktiga med att smycka sig kan du börja med något mer ”neutralt”. Är mannen i fråga en som gärna klär sig i kostym eller behöver bära skjorta och slips till kontoret? Då köper du med fördel manschettknappar eller en slipsklämma. Dessa finns i oerhört många varianter och i alla prisklasser. Är din manlige bekante lite mer extrovert och bekväm med att smycka sig kan en stilig scarf eller halsduk kompletteras med en fin kråsnål. Vill du ha hjälp med finasieringen kan du vända dig till sajter som t.ex. privatlån, men låna inte pengar i onödan. Du kan se inköpet av smyckena som en investering, inte minst i er relation.

Män smyckar sig allt mer och det kan bero på att hiphop–kulturen har öppnat dammluckorna. Sedan den kulturen slog igenom med början under det tidiga 1980-talet har det blivit comme il faut för män i vissa kretsar att bära allehanda smycken. Inom hiphop-kulturen är ringar och halsband ofta överdimensionerade och lite ”too much”. Det är från denna subkultur som vi har fått beteckningen ”bling-bling”. Det är de övertydliga smycken som de tidigare fattiga rap-artisterna skaffat sig för att visa på sin nyvunna rikedom. I detta sätt att smycka sig är det viktigt att visa upp sig i t.ex. många och långa guldhalsband med stora diamantprydda symboler på. Gärna kombinerat med Rolex-ur och de dyraste märkena av glas- eller solglasögon. Bling-blingkulturen håller på att smitta av sig till andra subkulturer. Så har till exempel fantasykulturen och de som håller på med levande rollspel, så kallade lajvare, tagit till sig en rik flora av smycken. Det kan handla om att följa mönster från medeltiden om de spelar sådana spel där de ska klä sig som, och föreställa, personer från förr. Eller så spelar de mer fantasyinspirerade rollspel, och låter sin fantasi spela fritt när det gäller hur deras karaktär smyckar sig – allt är tillåtet, allt är möjligt!

Ytterligare en kulturyttring där det är lika vanligt för män att smycka sig som för kvinnor är piercingen. Alla dessa piercingsmycken som finns idag är en intressant och växande marknad för juvelerare och metallslöjdare. Smycken för män har kommit för att stanna.

bard