Oändliga möjligheter

Piercing och smycken

Att det är populärt att tatuera sig är ingen hemlighet, men många tycker även att piercing är snyggt. En piercing kan i stort sett sättas var som helst på kroppen, men vanliga områden är öron, tunga, bröstvårtor och i näsan. Dock finns det galningar som också sätter en piercing vid eller på könsorganen för att få en ökad stimulans. Dock anses detta relativt farligt och bör undvikas då känseln faktiskt kan avta eller försvinna i värsta fall. Piercing i bröstvårtor kan dock göras om en kvinna lider av indragna bröstvårtor.

Smycken som piercing

Det allra vanligaste vid piercing är att man fäster en allergivänlig ring eller stavar av metall, vilket förmodligen också är det lättaste. Men piercing kan även bestå av svindyra smycken i form av diamanter och stenar. Vad örhängen beträffar så tillverkas dessa i alla möjliga dyra och billiga varianter, men när det kommer till kroppspiercing har det varit mindre vanligt med dyrbara smycken.

Anledning till piercing

I vissa länder som i t.ex. Afrika och Asien, har det varit vanligt att pierca sig med exempelvis spetsiga djurben för att visa vilken stam man tillhör eller för att pryda sig enligt stammens traditioner. Piercing har alltså inte alltid gjorts i estetiskt syfte utan också på grund av sociala, medicinska eller inte minst magiska anledningar. Läppiercing i form av att man utökar underläppen med en gigantisk ring, är en tradition som tillhör makololofolket. Det är egentligen inte en vanlig ring utan kallas för läpptallrik och används för skönhets skull för att ersätta männens skägg och ge kvinnorna ett vackert ansiktsattribut.

Detta har i viss mån också förts vidare till väst som anammat de olika materialen inom piercing. Dock har man satt detta i modern tappning och stylar upp det med vila kläder eller något annat populärt klädmärke för att blanda det europeiska med det traditionella.

Risker med piercing

Även om många anser att piercing är något av det vackraste som finns för att pryda en kropp, så avråder man från att göra det till en viss grad. Hud och i vissa fall slemhinnor penetreras, vilket underlättar för bakterier att börja gro. Om man piercar sig i munhåla eller vid könsorganen är riskerna betydligt större och bör helst undvikas.

Om man lider av vissa tillstånd eller sjukdomar bör man överhuvudtaget inte pierca sig. Öronpiercing är vanligtvis inte så riskfylld, men även här är det förekommande att folk drabbas av nickelallergier och liknande. Piercing är något som måste göras med sterila verktyg och av en erfaren piercare. För att ta hål i öronen används en liten pistol som skjuter in örhänget som ska sitta kvar några veckor. Sedan får man ta bort det och ersätta det med ett valfritt sådant.

bard