Blandat om smycken

Smycken och dess historia

Smycken är något som hela jordens befolkning är bekanta med. Det finns olika sorters smycken med olika former och färger i alla länder och kulturer.

De första europeiska människorna bar smycken i form av ben, tänder och bär, som de hade trätt på djursenor.

Det första smycket tros vara omkring 100.000 år gammalt och är pärlor från nätsnäckan.

I Afrika har man återfunnit genomborrade pärlor av snäckor som är runt 75.000 år gamla, och för ungefär 40.000 år sedan i Ryssland har man hittat en marmorring och ett stenarmband.

Smycken som har hittats i olika länder har varit tillverkade av olika material och varit i olika former. I Egypten är det precis som man ser i filmer, guld som de främst har använt till smyckestillverkning, guld var främst ett populärt val av metall eftersom det ansågs exklusivt och lättarbetat.

Traditionsenliga sätt att bära smycken på

I en del länder använder man sig av kroppsmodifikation, t. ex i Padaung i Burma. Där använder man stora ringar i guld, så kallade nackringar och sätter runt flickors halsar redan så tidigt som fem års ålder. Sen får flickorna fler ringar runt halsen efterhand som de växer.

Det afrikanska mursifolket och sarafolket använder en sorts stor platta, så kallad läpplatta för att få underläpparna att bli stora.

Något som är populärt i olika kulturer i olika delar av världen är att förstora öronsnibbarna genom stora örhängen eller att töja hålen i öronen för att få plats med större och mer utmärkande smycken.

Att töja hålen i öronen är något som blivit stort i resten av världen också och gör att vi nu i modern tid kan se mycket folk, både tjejer och killar med uttöjda hål i öronen.

Tiden går framåt och världen förändras

Efterhand som tiden går har det kommit fram nya former och material som har blivit populära tack vare alla kända smyckesdesigners som sätter sina namn på kollektionerna. En av de troligtvis största och mest kända smyckes tillverkarna är Tiffany & Co. som grundades år 1837. Från att förr bara vara dyra vackra material som användes för smyckestillverkning så är det nu även enklare och billigare material som t.ex plast och olika färgningstekniker och variationen bland smycken har nu ökat. Dessutom har man kommit på sätt att tillverka syntetiska stenar som påminner om diamanter och detta har gjort att många fler har råd att köpa och bära smycken. Så även om det är de smyckena som är designade med äkta guld och diamanter som visar på status och rikedom så kan nu alla människor mer eller mindre gå runt med vackra smycken på sig, och till och med säkert ha ett smyckeskrin med ett urval av olika sorters smycken.

bard