Blandat om smycken

Smycken och piercings

Smycken har använts sedan långt tillbaka i tiden för att dekorera och smycka ut sig för att få känna sig extra fin. Förut var det mest vanligt att man använde smycken som halsband, ringar och armband för att smycka ut sig. Men idag är det många som använder piercing, som man till skillnad från smycken inte behöver ta av eller ta på. När håltagandet är gjort kan de sitta så länge du vill.

Smycken

Ett smycke kan bäras på hela kroppen. Smycken kan användas i syfte att markera social status eller visa upp en konstnärlighet. De kan också användas för att visa upp vilken professionell eller religiös tillhörighet man har. Men oftast används smycken som accessoar för att uppnå en dekorativ och iögonfallande effekt. Användningen av smycken är global.

Smycken tillverkas av olika material som till exempel silver, guld, olika sorters ädelstenar och material som är tagna ur havet som pärlor och snäckor. Ordet smycke finns i alla de nordiska språken och har sin härkomst från tyskans smuk som betyder prydande. På danska betyder ordet smuk vacker. Medan i svenskan är ordet smuk mer likt ordet smyga och syftar på att smycken ”smyger” sig på kroppen.

Idag är smycken inte en lika stor markör för social status eftersom smycken går att få tag på i billigare material och massproduceras så de kan bäras av alla. Smycken går att köpa i fysiska butiker men också i butiker online. Det finns butiker som enbart är inriktade på smycken som till exempel Guldfynd och Smycka.

Piercings

Ordet piercing kommer från engelskans ord för genomträning och är en håltagning i huden där man sätter fast ett smycke. Många gånger är dessa smycken gjorda av metall som till exempel silver, titan, plast eller av kirurgiskt stål och kommer i formen som en stav eller en ring. Piercings har använts i över 5000 år. En av de äldsta upptäckta mumierna, ismannen Ötzi hade uttöjda öron vilket tyder på att han använde öronuttöjande piercings. Näspiercing nämns till och med i Bibeln.

Piercings görs av många olika skäl, det kan vara allt från sociala till estetiska, men också medicinska skäl. Till exempel en så kallad daith piercing som görs i den broskdel som sitter vid öroningången. Den har visat sig vara effektiv för patienter med migrän.

Piercings kan göras över hela kroppen, vanligast är i örat och i ansiktet som i läppen eller näsan. Men det går också att göra i naveln, bröstvårtan eller i genitalierna. Det är inte lika vanligt med piercings som att använda smycken. Omkring 14 % av befolkningen har någon sorts piercing som inte sitter i öronsnibben.

Det finns alltid en risk med att göra piercings eftersom de penetrerar det som skyddar våra kroppar, det vill säga huden och slemhinnor. Har du otur så kan det leda till allvarliga infektioner. Därför är det viktigt att du går till en utbildad piercare och håller en god hygien när du har piercat dig.

Piercings går att köpa i salonger som utför piercings men de går också att få tag på i fysiska såväl som onlinebutiker.

bard